fbpx

Den kreative høyrehjernen

Høyrehjernen er opptatt av det store bildet. Den ser skogen og ikke trærne. Den kontrollerer stor muskulatur, som holdning, gange, det å gå på ski, håndhilse osv. 

Høyrehjernen er den proprioseptive siden. Det betyr at den kontrollerer balansen vår, og lar oss føle oss selv og evnen til å vite hvor en selv er i omgivelsene, i forhold til andre. 

Den leser kroppsspråk og toneleie i stemmen. Den er empatisk og tolker kroppsspråk, ansiktsutrykk, og hjelper å danne et bilde av hva andre tenker eller føler. 

Ikke verbal kommunikasjon er grunnlaget for sosialisering eller sosial intelligens. Den legger grunnlaget i de første leveårene for å utvikle verbal kommunikasjon, som senere utvikler seg fra venstre hjernen. Om vi ikke mestrer eller har lært ikke-verbal kommunikasjon er det vanskelig å lære seg verbal kommunikasjon. 

Høyrehjernen er intuitiv og læring skjer i underbevisstheten ved at vi f.eks gjenkjenner ansikter og steder. Den liker nye ting og opplevelser, og hater rutiner og å gjøre de samme tingene om og om igjen. 

Når du tråkker inn bremsen på gult lys er det høyre hjernen som forteller venstrehjernen å ta det med ro. Høyrehjernen er forsiktig og opptatt av trygghet. Den vil rømme istedet for å slåss om det kommer en fare. Det er den delen av hjernen som gjør at barn er redde for fremmede og er trygghetssøkende, men det er før den nysgjerrige venstrehjernen ønsker å utforske. Da skanner høyrehjernen omgivelsene og sjekker om det er trygt, eller farlig. 

Høyre hjernen gir oss den gode følelsen når vi gjør gode ting, og er den som gir oss en klump i magen, eller får oss til å føle ubehag dersom vi gjør noe galt. Den kontrollerer impulser og stopper oss fra å gjøre sosialt upassende handlinger (som å f.eks urinere på offentlig sted).  

Først når vi lærer å føle vår egen kropp og lærer å kjenne på våre egne følelser kan vi utvikle empati og skjønne andre menneskers kroppsspråk. Vi skjønner at noen er lei seg når de gråter fordi vi kan gjenkjenne hvordan vi selv føler det når vi gråter, eller hvordan det føles å være glad. 

Høyrehjernen føler hele kroppen. Det er den som gjør at vi kan fordøye mat, føle oss kvalme, kjenne at hjertet slår og kjenne på pusten vår. Den gir oss informasjon og følelser av det som skjer i egen kropp. Den er opptatt av å holde oss trygge, så om vi kjenner en god lukt eller smak assosierer vi det med noe godt. Om vi kjenner en vond lukt eller smak forteller høyrehjernen oss at det bør unngåes. 

Den er innadvendt, og ladet med negative emosjoner og følelser som redsel, sinne og tristhet. (Når vi er lei oss eller redde er det høyrehjernen som tar overhånd.)  

Høyrehjernen kontrollerer immunsystemet og passer på at det ikke blir overaktivt gjennom venstrehjerne aktivering. Om høyrehjernen ikke kontrollerer eller demper responsen, kan immusystemet bli så aktivt at det begynner å angripe eget vev, og vi kan utvikle autoimmune sykdommer.