fbpx

Den detaljorienterte venstrehjernen

Venstrehjernen er opptatt av finmotorikk som skriving, knytte skolisser, spising, snakking. Den er detaljorientert og bryter ned lyder, ord og bokstaver til språk og informasjon som gir mening. 

Den er logisk og elsker systemer. Enkel matte og vitenskap er noe venstre hjernen liker. Den finner ut mønstre og systemer, og det å lære et språk eller lære å spille et instrument, handler om nettopp dette. Dataspill, enkel sudoku og rutiner er midt i blinken for venstrehjernen. Den vil utforske en ting av gangen, i rekkefølge og vil helst gjøre de samme tingene om og om igjen. Den hater endring. 

Venstrehjernen er impulsiv og tar sjanser. Det er den som får deg til å hoppe i fallskjerm, eller tråkke på gassen på gult lys  i rushtrafikken. Det er den tenkende hjernen, og er den delen av hjernen som er opptatt av verbal intelligens. Tradisjonelle IQ tester måler venstre siden mer enn høyre siden. 

Den kontrollerer positive følelser og emosjoner som motivasjon, glede, personlig energi og det å ha det gøy. Den er nysgjerrig og er den som får oss til å gjøre ting, om det gjelder utdanning, møte nye mennesker, spise, ta en konfrontasjon etc. Det er den utadvendte siden og den som tar tyren ved hornene. 

Venstrehjernen bryter ned lyder og detaljer i synsinntrykk. Dette må komme sammen i perfekt timing for at vi skal kunne se, høre og forstå informasjonen rundt oss. For barn med lærevansker kan det være at de ikke klarer å bryte ned informasjonen i små nok deler, og derfor går glipp av informasjon, eller skriver bokstaver feil fordi de ikke får med seg detaljene. 

Den kontrollerer immunsystemet og aktiverer det i forbindelse med sykdom. Den stimulerer veksten av celler og vev, som huser hvite blod celler og andre deler av immunsystemet. Barn som er mye syke, kan ha en ubalanse her.